Alles over vloerverwarming in de badkamer

Als je aan het verwarmen van je badkamer denkt, denk je al snel aan een radiator. Maar er zijn natuurlijk meerdere en verschillende manieren hoe je jouw badkamer kunt verwarmen. Een van de manieren om jouw badkamer te verwarmen is dan ook door middel van vloerverwarming. In deze blog vertellen we je alles over de vloerverwarming in je badkamer.

Alles over vloerverwarming header

Verschillende soorten vloerverwarming

Als je kiest om je badkamer te gaan verwarmen door middel van vloerverwarming, dan heb je nog keus uit verschillende soorten vloerverwarming. Je hebt namelijk een watergedragen vloerverwarming, maar je hebt ook vloerverwarming die verwarmt door middel van elektriciteit. Een watergedragen vloerverwarming wordt gevoed door een cv-ketel op gas of een andere warmtebron zoals een warmtepomp. Dit verwarmt het water en circuleert het water door de buizen die onder de vloer zijn gelegd.  Elektrische vloerverwarming werkt anders. Dit zijn namelijk matten of elektrische kabels die onder de vloer liggen die de vloer dan verwarmen.

Vloerverwarming
Voordelen vloerverwarming

De voordelen van vloerverwarming

Als je kiest voor vloerverwarming in jouw badkamer heeft dat verschillende voordelen. Denk aan comfort in je badkamer, bespaart ruimte in je badkamer en het vermindert stof circulatie in je badkamer. Voor mensen met allergieën is vloerverwarming dus heel gunstig. Ook hoef je met de indeling van je badkamer geen rekening te houden met de ruimte van een radiator. Hieronder leggen we nog een paar voordelen voor je uit:

  • Duurzame optie. Vloerverwarming kan energiezuiniger zijn, dit komt doordat de vloerverwarming op lagere temperaturen werkt dan radiatoren. Als je jouw badkamer dus wil verduurzamen is het slim om voor vloerverwarming te gaan.
  • Verwarmt de volledige ruimte. De vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte. Hierdoor krijg je een aangename verwarmde ruimte zonder koude plekken.
  • Weinig onderhoud. Een vloerverwarming heeft eigenlijk amper onderhoud nodig. Hier hoef je dus ook geen rekening mee te houden.

De nadelen van vloerverwarming

Vloerverwarming heeft natuurlijk niet alleen maar voordelen, maar ook nadelen. Denk bijvoorbeeld eens aan de installatie van de vloerverwarming. Dit is niet zo makkelijk te doen en moet door een professional worden geïnstalleerd. Ook zijn reparaties van een vloerverwarming niet heel makkelijk. Dit komt natuurlijk omdat het systeem onder de grond ligt. Hieronder nog meerdere nadelen van vloerverwarming.

  • Relatief duur. Vloerverwarming is relatief duur. Niet alleen de vloerverwarming zelf, maar ook de installatiekosten. Dit komt doordat de vloerverwarming dus geïnstalleerd moet worden door een professional omdat de installatie ook gewoon moeilijk is.
  • De vloer komt een stukje omhoog. Doordat de vloerverwarming onder de vloer ligt, komt de vloer van je badkamer een stukje omhoog. Hier moet je dus wel rekening mee houden als je vloerverwarming in je badkamer neemt. De hoogte zou wel verschillen. De vloer bij watergedragen vloerverwarming zou een stukje hoger zijn dan bij elektrische vloerverwarming.
nadelen vloeren
Montage vloerverwarming

De montage van vloerverwarming

De vloerverwarming in de badkamer moet natuurlijk ook gemonteerd worden. We raden het aan om de vloerverwarming wel te laten leggen door een professional. Wij kunnen deze montage ook voor je doen. Hierbij een over hoe de verschillende vloerverwarmingen gelegd worden.

  • Elektrische vloerverwarming. Er kan een isolatielaag aan worden gebracht op de ondervloer zodat je het warmteverlies minimaliseert. De elektrische matten of kabels worden uitgerold en gelegd volgens een legplan. Daarna worden de matten of kabels aangesloten op de thermostaat en elektrische voeding. Hierover heen komt dus de vloer van jouw badkamer.
  • Watergedragen vloerverwarming. Er wordt een isolatielaag geplaatst om ook hier het warmteverlies te verminderen. Daarna worden de verwarmingsbuizen volgens een patroon op de isolatielaag gelegd en bevestigd. De buizen worden vervolgens aangesloten op de verdeler van de warmtebron. De buizen worden bedekt met een dekvloer en bovenop de dekvloer wordt de vloer van je badkamer gelegd.

Wil je graag meer informatie over vloerverwarming?

Zou je graag meer willen weten over de mogelijkheden van vloerverwarming in jouw badkamer? In onze badkamerwinkels staan onze deskundige adviseurs voor je klaar. Zij hebben veel kennis en ervaring en kunnen dus precies vertellen wat er mogelijk is. Ze kijken graag met je mee om te bekijken welke vloerverwarming bij jou zou passen. Breng dus snel een bezoek aan een van onze winkels!

Onze badkamerwinkels

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

3D-ontwerptool badkamer Sani4All

Zo maak je een 3D-ontwerp van jouw nieuwe badkamer

Lees verder

Moodboard verschillende badkamerstijlen

Zo maak je een moodboard voor jouw nieuwe badkamer

Lees verder

Gratis 3D-ontwerp badkamer

Wat kun je van ons badkamer 3D-ontwerp verwachten?

Lees verder

De voordelen van nano-coating

De voordelen van nano-coating in de badkamer

Lees verder