Onderhoudstips

Van je nieuwe droombadkamer wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten. Door de badkamer goed te onderhouden en schoon te houden, zorg je ervoor dat deze mooi en netjes blijft. Daarom hebben we voor jou op een rijtje gezet hoe je de badkamer het beste kunt schoonmaken en onderhouden.

Onderhoudstips badkamer

De dagelijkse schoonmaak

Je hoeft de badkamer echt niet dagelijks volledig schoon te maken, maar door wat kleine handelingen voorkom je al veel hardnekkig vuil en kalkaanslag.

  1. Drogen van de kranen: droog de kranen na het gebruik even af. Je kunt dit het beste doen met een zachte, droge doek. Hiermee voorkom je kalkaanslag.
  2. Afnemen van de wastafel: je hoeft de wastafel niet iedere dag schoon te maken, maar spoel deze dagelijks even schoon en neem de wastafel daarna af met een droge doek. Hierdoor heb je minder kans op hardnekkige vlekken en kalk.
  3. Het glaswerk van de doucheruimte: heb je een doucheruimte met een glazen douchecabine, -deur of -wand? Maak deze dan na het douchen droog. Je kunt dit dagelijks doen nadat iedereen gedoucht heeft, je hoeft dit dus niet na iedere douchebeurt te doen.
Tips schoonmaken badkamer

Wekelijks schoonmaken

Om de badkamer schoon en netjes te houden is het van belang dat je de badkamer wekelijks schoonmaakt. We adviseren om daarbij onderstaande punten even mee te nemen:

Wekelijkse schoonmaak badkamer
  1. Afnemen van de meubels: neem de onderkast van het badmeubel en eventuele kolomkasten af met een lichtvochtige doek en droog deze af met een droge doek. Zorg ervoor dat je niet een te natte doek gebruikt, dit kan op den duur ervoor zorgen dat de meubels slijten.
  2. De kranen schoonmaken: maak de kranen schoon met een sopje van water en een milde sanitairreiniger. Spoel waar nodig de kranen na met water en droog deze vervolgens. Zorg ervoor dat je al het vuil goed verwijdert.
  3. Schoonmaken van het sanitair: het meeste sanitair, zoals de wastafel en het toilet, zijn van keramiek. Dit materiaal kun je het beste schoonmaken met water en een milde sanitairreiniger. Droog het sanitair vervolgens na met een droge doek. Wanneer je de wastafel schoonmaakt is het belangrijk dat je ook de clickwaste en de overloop van de wastafel meeneemt. Hierin zit vaak ook wat vuil verscholen.
  4. Glaswerk van de badkamer: het glaswerk van de doucheruimte kun je wekelijks afnemen met een mengsel van water en een sanitairreiniger. Droog het glaswerk daarna goed af, zo voorkom je kalkaanslag. Wanneer je bijvoorbeeld een douchewerk met een raster hebt, zorg er dan ook voor dat je de boven- en onderkanten goed meeneemt. Hier gaat snel vuil in zitten, als je dit laat zitten kan dit de omlijsting of het rubber ervan aantasten.
  5. De douchedrain: de drain van de badkamer is voor de meeste mensen het minst favoriete deel om schoon te maken. Toch is het heel belangrijk dat je deze wekelijks even schoonmaakt. Haal het vuil er iedere week uit en maak de drain schoon met water en een milde sanitairreinger.

Verwijderen van kalk en hardnekkig vuil

Kalkaanslag en hardnekkig vuil kun je vaak helaas toch niet volledig vermijden. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je dit het beste kunt verwijderen. Voor de meeste elementen in de badkamer kun je gebruikmaken van een schoonmaakmiddel op basis van citroenzuur of groene zeep. Beide hebben een ontkalkende werking. Voor het glaswerk kun je ook kiezen voor schoonmaakazijn. Let op: voor ieder materiaal is het verschillend welk middel het beste werkt. Meer hierover vind je in de onderhoudstips per element.

De geschikte schoonmaakmiddelen voor badkamers

De term: milde sanitairreiniger, komt veel voorbij. Wat bedoelen we hier mee? Het gaat hierbij om sanitairreinigers zonder agressieve of chemische schoonmaakmiddelen. Daarnaast kun je kiezen voor allesreiniger, schoonmaakmiddelen op basis van citroenzuur, groene zeep en in sommige gevallen schoonmaakazijn. Welk middel je het beste kunt gebruiken, is dus per materiaal verschillend. Je kunt hierover meer lezen in onze blog over milde schoonmaakmiddelen.

Milde schoonmaakmiddelen badkamer
Onderhoudstips

Wat moet je vooral vermijden?

Naast dat we een aantal middelen aanraden, zijn er ook zeker een aantal dingen die we afraden. Gebruik geen agressieve of chemische schoonmaakmiddelen, deze kunnen namelijk schadelijk zijn voor de materialen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schuurmiddelen of antikalk. Daarnaast moet je oppassen met microvezeldoeken, deze kunnen zorgen voor krassen op materialen als keramiek. 

De schoonmaaktips voor ieder element van de badkamer

Vraag om advies

Heb je vragen over hoe jij je badkamer het beste kunt onderhouden en schoonmaken? Neem dan gerust contact op met de winkel waar je de badkamer hebt gekocht. Onze adviseurs kunnen precies zien welke materialen en sanitair er in jouw badkamer zitten en kunnen je daardoor van een gericht advies voorzien. Schroom dus vooral niet om contact op te nemen, zo zorgen we er samen voor dat jouw badkamer zo lang mogelijk mee gaat.

Onze badkamerwinkels